Τρίτη 12 Μαΐου 2009

'' Ουλαλούμ '' Ρώμη 2007

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Ραχούτη

13 - 25 Οκτώβρη 2007
Γκαλερί Cassiopea, via Basento 24 Parioli Roma.

Υπό την αιγίδα: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού Ρώμης, Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, Δήμος Χαλκιδαίων .

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύνδεσμος Καλλιτεχνών με την υποστήριξη του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών
Συνεργασία : Σύλλογος Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα.

Μέσα από αυτή την έκθεση ο Νίκος Ραχούτης εμπνευσμένος από την ομότιτλη συλλογή ποιημάτων Ulalum γίνεται εκφραστής της ιδιαίτερης γραφής του Σκαρίμπα.
« Ουλαλούμ, είναι ένα φανταστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό ρήμα Ululare, θρηνώ και κατά πάσα πιθανότητα από το αρχαίο ελληνικό Ολολύ(γ)μη. Σήμερα η λέξη ουλαλούμ η αλλιώς αλαλούμ, αποδίδει όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η χαρά για τα εκπληκτικά επιτεύγματα της εποχής μας γίνεται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη λυγμός, για όσα φρικαλέα και αποτρόπαια ανατρέπουν με ταχύτητα τη ζωή μας. Ο Σκαρίμπας, ποιητής του Μεσοπολέμου βίωσε τη βαθύτερη αγωνία του θανάτου. Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εποχή του είναι περίπου εκατό χρόνια, οι συγκυρίες όμως είναι παρόμοιες με αυτές της αντίστοιχης μεταβατικής φάσης που βιώνει και η δική μας γενιάς. Ο προβληματισμός του για την κρίση ταυτότητας του ανθρώπου στην καμπή της μετάβασης από τον ένα αιώνα στον άλλο, γέννησε το δικό του Ουλαλούμ, μια σειρά ποιημάτων όπου οι άνθρωποι με σπασμένα φτερά και όνειρα από χώμα γίνονται φιγούρες, μαριονέτες, σκιές που ψάχνουν τη φυγή σε δρόμους αδιέξοδους. Αφιερώνω την έκθεσή μου με σεβασμό στον ανατρεπτικό, ασυμβίβαστο και παρεξηγημένο στοχαστή της Χὰλκίδας Γιάννη Σκαρίμπα ».