Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ομαδική Έκθεση Τέχνης - Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδα 2012



Κόκκινο Σπίτι
Χαλκίδα


14-22 Ιουλίου 2012

Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιουλίου ώρα 21.00 μμ

Διοργάνωση:  Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών
                     Σύνδεσμος Καλλιτεχνών και Φίλων ''Art Evia''
Συντονισμός: Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Μαρίνα Ντόβρου
Επιμέλεια: Μαρίνα Παπαστάμου, Κυριακή Γλαντζή 
Κείμενα: Κατερίνα Αρμενοπούλου, Κυριακή Γλαντζή 
Γραφιστική - Εκτύπωση υλικού: Κ. Κάργας - Ν. Μαργαρίτης Ο.Ε.
Ώρες λειτουργίας: 20.00 - 23.00 μμ είσοδος ελεύθερη

Φάνης Ραχούτης - Κατερίνα Αρμενοπούλου - Μαρίνα Παπαστάμου

Εμείς και οι Φίλοι μας
Κάνοντας τέχνη τη δημιουργική συνεργασία

Κατερίνα Αρμενοπούλου
Διδάκτωρ Εικαστικών Τεχνών UNArte

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης ‘’Γη της ελιάς’’ στα Ψαχνά Ευβοίας, το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών και ο Σύνδεσμος Καλλιτεχνών και Φίλων συνεχίζοντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες παρουσιάζουν την ομαδική Έκθεση Τέχνης, στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας από 14 – 22 Ιουλίου.

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη συλλογική δραστηριότητα, επιδιώκεται να βοηθηθεί η καλλιτεχνική ανάπτυξη, η προώθηση και η διάδοση του καλλιτεχνικού έργου των μελών του συνδέσμου, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και γνωρίζοντας πόσο αναγκαία είναι για τους ανθρώπους η συνύπαρξη και η συνεργασία, η οποία μοιάζει τραγικά αποδυναμωμένη στις μέρες μας, τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται να ενδυναμώσουν την έννοια της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνών, προάγοντας την τέχνη όχι μόνο ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο συνοχής της κοινωνίας.

Η συμμετοχή σε ένα συλλογικό έργο, πνευματικό ή καλλιτεχνικό, ως γεγονός και μόνον, ενθαρρύνει τη συναναστροφή με τους άλλους δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα συνύπαρξης, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η εξάπλωση αυτοκαταστροφικών συναισθημάτων αποκλεισμού, εγκλωβισμού, θλίψης και μαρασμού σε όλο τον κοινωνικό ιστό, συναισθήματα που έχουν τη ρίζα τους στην έλλειψη συνεργασίας, σεβασμού στον άνθρωπο και αλληλοκατανόησης.

Ότι πιο δημοκρατικό, ίσως ακόμη και ριζοσπαστικό, με την έννοια της πρόκλησης που έχει ν’ αντιμετωπίσει στην παρούσα φάση μια κοινωνία που προσπαθεί να ευημερήσει, είναι να ενδιαφερόμαστε για την άποψη των άλλων με τους όρους που εκείνοι θέτουν! Η συνεργασία είναι από μόνη της μια τέχνη!

Σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις είναι ουσιαστικά το πάθος για δημιουργία που θα δώσει στους ανθρώπους το αντίδοτο να αποκολλήσουν τη σκέψη τους από τη μιζέρια της οικονομίας και του χρηματιστηρίου. Το δημιουργικό πνεύμα είναι το σωσίβιο που θα μας κρατήσει σταθερά στην επιφάνεια !

Η ιδιαίτερη συνεισφορά της τέχνης στην ανατροπή και τη διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για την Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ελπίδες που μπορούμε να έχουμε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η σημασία της τέχνης στην ανάπτυξη της δημιουργικής συλλογικής δραστηριότητας, είναι μεγάλη καθώς γίνεται το όχημα που μπορεί να μεταφέρει τον καθένα σε ένα κοινό για όλους σημείο συνάντησης, δηλώνοντας πως πέρα από όλα τα υλικά αγαθά υπάρχει κι η αναγκαιότητα της τροφής της ψυχής.

Δυστυχώς φτάσαμε να ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου όλοι κοιτάζουν με παρωπίδες το κάδρο της οικονομίας. Δεν στρέφει κανείς το βλέμμα του κάπου αλλού. Έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια πεπεισμένοι πλέον από το σύστημα των τραπεζών ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι μέσα από την ψεύτικη και άγευστη τροφή που μας σερβίρουν.

Η καλλιτεχνική δημιουργία ωστόσο, είναι η μόνη που μπορεί και δίνει το δωρεάν εισιτήριο στη σκέψη μας να ταξιδέψει μακριά από τη συμβατική σε μια υπερβατική πραγματικότητα με δική της νομοτέλεια. Τόσο η φαντασία όσο και το δημιουργικό ταλέντο που μας διακρίνει σαν λαός, είναι ικανά να πετάξουν μακριά τα δεκανίκια της ‘ανάπηρης’ βούλησής που δεχθήκαμε να μας καλλιεργήσουν, δίνοντάς μας τη λύση σε όλα τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως άτομα και ως πολίτες αυτής της χώρας.

Η Τέχνη ως διαδικασία έμπνευσης θέλουμε να λάβει ξανά τον σημαντικό της ρόλο στα γεγονότα της καθημερινής ζωής, διότι πάντα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί και να εκφράζει το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας.
  
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
  
 
   
 
 
 
 
 
 
   

 

Συμμετέχουν τα μέλη του Συνδέσμου Καλλιτεχνών:
Φάνης Ραχούτης, Δημήτρης Καπογιάννης, Εύη Ακριώτη, Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Παναγιώτα Καπογιάννη, Κάλι Μαυρομάτη, Γιώργος Ραχούτης, Παναγιώτα Μπακούτη, Κατερίνα Αρμενοπούλου, Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου, Νίκος Ραχούτης, Μαρίνα Ντόβρου, Παντελής Παπαντίλε, Δομινίκη Οικονόμου, Ροδούλα Σαμαρτζή, Γιώργος Ασπιώτης, Βούλα Παναγιώτου, Μιχάλης Μπόχτης,  Θανάσης Γαστεράτος, Μαρίνα Παπαστάμου,  Ξανθή Γκίκα Ηλιάδη, Φαίδρα Ραχούτη, Δήμητρα Ακριώτου, Ηλίας Γκίζας, Μαρία Σφηνιαδάκη, Δέσποινα Ταυταρίδου, Τατιάννα Γαστεράτου.

και οι Φίλοι:
Αφροδίτη Καραμανλή, Αγάπη Καρακασίδου, Τάνια Σαρόγλου, Μιχαήλ Ρωμανός, Tiziana Baracchi,   Tictac,  Mariano Bellarosa, Μιχαήλ Ρωμανός, Bruno Cassaglia, Sherri Ayers,  Carlos Botana, Virginia Milici, Ryosuke Cohen, Pierpaolo Limongelli, G. Arttower Schwind,  Despina Papadopoulou, Μιχάλης Κότσαρης, Cristina Minacori, Γεωργία Γρηγοριάδου,  Claudio Romeo, Kristina Pantelic, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Lothar Trott,    Κατερίνα Νικόλτσου, Horst Baur,Maurizio Follin, Mohamed  Habib Rokbani,  Grigori Antonin, Eliso Ignacio Silva, Alexandra Pharmakidis, Rachel Freeman, Αγάπη Καρακασίδου, Τάνια Σαρόγλου κ.α.
 
 
   
Εικαστική έκφραση και συλλογικότητα

Κυριακή Γλαντζή
Κριτικός τέχνης - Επιμελήτρια εκθέσεων

Σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, η τέχνη ως ταγός της κοινωνίας οφείλει να αποτυπώσει τις ανάγκες της, αφομοιώνοντας και αναδεικνύοντας τες. Η τέχνη καλείται να μελετήσει, να περιγράψει, να αναδείξει τις διάφορες πτυχές της ζωής των ανθρώπων και των κοινωνιών γενικότερα. Η ίδια άλλωστε σε καιρούς κρίσης   ως εμπράγματη μορφή αισθητικής συνείδησης καθίσταται ένα μοναδικό όπλο.
Το έργο τέχνης αν και μπορεί να είναι ένα υλικό προϊόν , παρά ταύτα κατορθώνει και  υπερβαίνει τις  εξαρτήσεις  της ύλης , ξεπερνά τους περιορισμούς  και μετουσιώνεται σε γεγονός πνευματικό που αντανακλά τις κοινωνικές ή τις ιδεολογικές συνθήκες που το παρήγαγαν, αποδεικνύοντας την ανεκτίμητη αξία του.
Το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών θέλοντας αυτή η έκθεση να αποτελέσει ένα συλλογικό εγχείρημα συσπείρωσε τη διαφορετικότητα των συμμετεχόντων και  κατόρθωσε να συντονίσει το βηματισμό τους προς ένα κοινό προορισμό ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δημιουργική έκφραση και την πηγαία ανταλλαγή ιδεών , υποστηρίζοντας την πολιτιστική πολυμορφία  και συνεισφέροντας κατ αυτόν τον τρόπο στη διακίνηση ιδεών, την ανταλλαγή απόψεων , τη μεταφορά εμπειριών και την επεξεργασία εικαστικών προτάσεων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές μορφές  της καλλιτεχνικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική,  φωτογραφία)  οι οποίες μέσα από το διάλογο των έργων και της οπτικής υποκειμενικότητας των δημιουργών αποτυπώνουν τις συγγένειες και τις διαφορές που αναπτύσσονται στον τρόπο αντίληψης της ζωής. 
Με τα έργα τους  (τοπία, νεκρές φύσεις, πορτραίτα κλπ), μας κάνουν κοινωνούς των εμπνευσμένων δημιουργιών τους. Σε κάποια από αυτά  κυριαρχεί η απόλυτη φωτογραφική ρεαλιστική απεικόνιση , ενώ σε άλλα το σχέδιο υποτάσσεται στην ποικίλη χρωματική ανάπτυξη προσδίδοντας συμβολικές έννοιες μέσα από εικόνες χωρίς τη λογοκρισία της λογικής .

Ευχαριστούμε τις ευβοϊκές επιχειρήσεις
 για την υποστήριξη της Έκθεσης του Συνδέσμου Καλλιτεχνών στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας. 
Περισσότερα:
ΕΥΒΟΪΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ

1 σχόλιο: